One Piece Rpg
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Yeni Başlayanlar İçin Rol Oyunu (RPG)

Aşağa gitmek

Yeni Başlayanlar İçin Rol Oyunu (RPG) Empty Yeni Başlayanlar İçin Rol Oyunu (RPG)

Mesaj tarafından Akagami Shanks C.tesi 09 Ocak 2016, 22:52

Daha önce RPG (Rol Yapma Oyunu) oynamamış üyelerimize öncelikle “Rehberler” kısmında bulunan bilgilendirici mesajı ve yöneticiler tarafından yazılmış olan örnek rol oyunlarını okumalarını tavsiye ediyoruz. İyi bir rol oyunu yazarı olmak için, öncelikle iyi bir rol oyunu okuyucusu olmalısınız.

Puanlama Sistemi: Yazmış olduğunuz rol oyunları 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. Puanlama kriterleri aşağıda görüldüğü gibidir:
Betimleme – 30 Puan
Kurgu – 25 Puan
Akıcılık – 25 Puan
İmla Kuralları – 10 Puan
Sayfa Düzeni – 5 Puan
Renklendirme – 5 Puan


  • A) Betimleme :

Rol oyunu puanlama kriterleri arasında en büyük önemi taşıyan bölüm betimlemedir. İyi bir kurgu, ne kadar düzgün bir dille ve akıcı yazılmış olursa olsun gerekli tasvirlere sahip olmadığı sürece yüksek bir puan alamayacaktır.
RPG oyunlarında hayali bir evren oluşturmaya çalıştırdığımız düşünüldüğünde, bu evreni kusursuz bir şekilde yansıtmak için betimleme sanatına başvurmak durumundayız. İyi betimlemeler yapabilmek için, her şeyden önce iyi bir gözlemci ve sıkı bir kitap okuyucusu olmanız gerekmektedir.
Betimleme konusunda yapılan en büyük hatalardan birisi; anlamsız, sıkıcı ve gereksiz tasvirlere yer vermektir. İyi betimleme, uzun betimleme anlamına gelmez. Bazen tüm sahneyi betimlemek için tek bir cümle yeterliyken, bazen bir paragraf boyunca tasvirde bulunmanız gerekebilir. Bu hususta kaleminizin gücüne güvenmediğiniz sürece betimlemeleri uzatmanızı önermiyoruz çünkü uzun betimlemeler çoğunlukla akıcılığa balta vuruyor ve kurguyu zenginleştirmekten ziyade çökertiyor. Betimleme puanınız yüksek olsun diye uğraşırken, akıcılık ve kurgu kriterlerinden sınıfta kalırsanız yaptığınız tasvirler hiçbir işe yaramaz.

  • B) Kurgu :

İyi bir kurgu, rol oyununun temelidir. Diğer tüm kriterler kurgu etrafında şekillenir ve hayat bulur. Yazacağınız rol oyunu güçlü bir kurguya sahip olursa, bu diğer eksiklikleri gölgede bırakabilir. Aynı şekilde çok iyi betimlemelere sahip, akıcı bir rol oyunu; kuvvetli bir kurgudan yoksun olduğu sürece anlam ifade etmeyecektir. Bu yüzden yazacağınız rol oyunu ile ilgili en çok düşünmenizi önerdiğimiz kısım kurgudur.
Fazla eylem ve hareket içeren her yazı iyi kurgulanmamıştır. Karakterinizin iç dünyasını anlattığınız bir rol oyunu doğru kurgulandığı sürece, aksiyon içeren rol oyunlarından asla geri kalmayacaktır. Hatta şansınıza benim gibi yazılarda psikolojik unsurlardan hoşlanan bir yönetici gelirse, yazdığınız oyuna kıyak bile geçebilir.

  • C) Akıcılık :

Yeni başlayan rol oyuncularının en çok sıkıntı çektikleri nokta şüphesiz akıcılıktır. Bir yandan güzel bir kurgu oluştururken ve bunu güçlü betimlemelerle resmederken, bir yandan da yazının akıcılığını kaybetmemesi için üst düzey bir dil hakimiyeti gereklidir. Rol oyunlarında akıcılık sorunu ancak çok fazla rol oyunu yazarak aşılabilir.

  • D) İmla Kuralları :

Bizim gibi kendi konuştuğu, yazdığı dilden bir haber yaşayan toplumun büyük sıkıntılar çektiği bir noktada imla kurallarıdır. İyi okuyucular ve yazarlar bile dikkatsizlik ve ya bilgisizlik sonucu bu kriterden puan kaybedebilirler. Bunun önüne geçmek için özellikle “doğru bilinen yanlış yazımlar” ve noktalama işaretlerinin kullanımı hakkında yazılar okumanızı öneririm.

  • E) Sayfa Düzeni :

Rol oyunu puanlamasının son iki kriteri diğer kriterlerden farklı olarak içerikten bağımsızdır ve tamamen şekil ile alakalıdır. Çok kötü bir rol oyunu bu kriterlerden tam puan alabileceği gibi, çok iyi bir rol oyunu da sıfır puan alabilir.
Sayfa düzeni konusunda en çok dikkat edilmesi gereken hususlar paragrafları doğru yerlerde ayırmak ve rol oyununu okumayı kolaylaştıracak şekle sokmaktır. Bu iki hususta problem olmadığı sürece tam puan alacaksınızdır.

  • F) Renklendirme :

Rol oyunu puanlamasının şekle bağlı diğer bir kriteridir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi her karakterin, tek bir renkle konuşabileceğidir. Örneğin bir karakter önce beyaz renklendirmeyle, iki satır aradan sonra mavi renklendirme ile konuşamaz. Renklendirme de verilecek puan okumayı zorlaştırmayacak uyumlu renklerin ve karakterlerin özelliklerini yansıtan renklerin kullanımına bakılarak verilecektir.
İyi rol oyunları dilerim!
One of the Four-Emperors
Akagami no Shanks
Akagami Shanks
Akagami Shanks
One of the Four-Emperors
One of the Four-Emperors

Mesaj Sayısı : 19
Kayıt tarihi : 20/12/15
Nerden : West Blue

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz